Bedrijfskundig perspectief

Wat is het bedrijfskundig perspectief van SSC's en Outsourcing ? Shared services en outsourcing gaan uit van de ontwikkeling van netwerkorganisaties.

Storebaelt- Oestbro.jpg

Meer zullen organisaties in ons huidige economische klimaat moeten kiezen voor specialisatie en een strategische focus. Steeds meer zullen organisaties ervoor kiezen om diensten en activiteiten via joint ventures, inkoop of uitbesteding te verkrijgen. Voor een diensten-economie zoals die zich in Nederland steeds verder ontwikkeld is het van groot belang om juist optimaal in te spelen op deze ontwikkeling. Daarmee vergroten wij onze kansen in internationaal verband.

Als tussenstap bij inkoop of uitbesteding kan men er ook voor kiezen eerst de activiteiten onder te brengen binnen een SSC. Outsourcing en SSC's zijn daarmee sterk aan elkaar verwant. Een SSC bundelt de vraag uit de organisatie. Daarmee wordt een grootschalige efficiënte verwerking mogelijk. Algemeen is de stelling dat om te kunnen outsourcen deze bundeling noodzakelijk is. Een SSC kan daarmee een tussenstap zijn om te komen tot een strategische vorm van outsourcing. Bekende voorbeelden van commerciele SSC's Finance zijn Accounting Plaza en Genpact.

TIM heeft vanuit de Erasmus Universiteit te Rotterdam onderzoek gedaan naar Strategische outsourcing vanuit een Ondernemerschapsperspectief en ziet daarin belangrijke voordelen. Ook Michael F. Corbett stelt dat professionalisering flink is toegenomen door outsourcing. Outsourcing is daarbij niet alleen voorbehouden aan grote organisaties maar kleine organisaties kunnen er ook baat bij hebben. Ze hebben beperkte middelen en vragen zich af of ze alles zelf moeten doen danwel dat ze hun focus leggen op die activiteiten waarin ze echt goed zijn. Voor outsourcingpartners zijn de ondersteuningsactiviteiten "core business" waardoor een veel hogere mate van operational excellence kan worden gerealiseerd met processen, systemen en mensen.

Lean Six Sigma stelt dat om processen te kunnen optimaliseren processen gestandaardiseerd moeten zijn. Om te kunnen standaardiseren is een goed inzicht noodzakelijk in de processen middels procesmodellen. Daar zit de kracht van TIM. Wij hebben veel ervaring in het inzichtelijk maken van de processen door middel van visuele procesmodellen. We hebben daarbij gekozen voor de BPMN 2.0 modellering omdat deze goed gestandaardiseerd is. Dit legt de basis om processen te kunnen optimaliseren en efficienter te kunnen maken. Organisatieherstructurering en centralisatie leveren daarbij in onze optiek nooit een rechtstreekse efficiency op. Ze kunnen alleen bijdragen aan een snellere realisatie van deze doelstelling.

Algemeen richten wij ons op de ontwikkeling van netwerkorganisaties. Dat kunnen zowel intra- en inter-netwerkorgaisaties betreffen.